Zoeken

Gêne

Wanneer je me vraagt of ik mijzelf in ongephotoshopte naaktheid wil vertonen aan de mensheid, zal ik het idee alleen al resoluut van de hand slaan. Gevolgd door een onzeker lachje met een blozend gezicht. En daar zat ik dan..32 naakte zwetende lichamen, opeengestapeld op houten vlonders, als sardientjes op elkaar. Vooruit starend, in stilte. Want kletsen (en vooral giechelen) is net als gluren ‘not done’. Ironisch genoeg zit ik, vergezeld door mijn vriendin, in de ‘wildobservatiesauna’. Buiten enkele verwilderde blikken van mede-saunagangers op de bovenste planken (hoe kom ik weer beneden door die naakte massa zonder iemand aan te raken?!) is er weinig te observeren. De duisternis heeft in deze koud besneeuwde winterdag zijn intrede gedaan waardoor er niets anders rest om naar te kijken dan een zwart gat aan de andere kant van het raam. Snel besluiten wij met één veelzeggende blik naar elkaar dat het tijd is voor een ontsnapping. Een moment dat voor ons, saunaleken, een drempel overschrijdend moment is. Het gevoel van 30 paar ogen die je observeren, in al je kwetsbaarheid, als een soort keuring in stilte. Ah, vandaar ‘wildobservatiesauna’..
Alvorens we ons bloot geven aan een Hamam-behandeling, schrijden we soepel een warm waterbad in dat je doet verzinken in een ontspannen, gedachteloos moment. Ware het niet dat de overige aanwezigen, net als wij, zich nogal ongemakkelijk voelden door een stel dat zich zonder gêne uitermate affectief opstelde. Ongepast gedrag wat kan leiden tot ongepaste reacties, van zowel mensen, als de onderdelen ervan. Gelukkig werd de aandacht, als klap op de vuurpijl, afgeleid door een passerende man aan de andere kant van het gezichtsveld, die zo rijkelijk is bedeeld dat een kreet van verbazing en fascinatie moest worden onderdrukt. Gelukkig werden we juist op dat moment door de Russisch en petit-Frans ogende masseuses geroepen voor onze Hamam-behandeling. 
Bij -9 begeven we ons, slechts gehuld in een badjas, over het sneeuwvrij gemaakt pad naar de Pakistaanse zoutsteenmijnsauna. Eindelijk kunnen we onze badlakens over de houten banken draperen en een voorgevormd plankje onder ons hoofd zetten om er eens lekker voor te gaan liggen. Terwijl de warmte zijn intrede doet en de zweetdruppels langs mijn lichaam naar beneden glijden hoor ik vlak boven me het hout kraken. Wanneer ik ontspannen mijn ogen open om te kijken wat er loos is, krijgt de naam die deze sauna toebedeeld heeft gekregen een geheel andere betekenis. Een wat oudere heer verlaat zijn boven mij liggende stek door wijdbeens over mijn hoofd de afdaling in te zetten. De druipstenen in de Soreq grot in Israël zijn er niets bij. De ‘awkward!’ trend zet door tot het laatste moment wanneer we de dag afsluiten zoals we begonnen zijn; in het caldarium dat ideaal is voor de beginnende saunaganger. Zittend op een badlaken, steunend op de handpalmen en de knieën keurig tegen elkaar aan in een 90°C hoek schuif ik dichter naar mijn vriendin. Ineens zie ik ‘t. ‘O..’ kan ik nog droog uitbrengen, waarop vriendinlief proestend haar handen voor de mond houdt. Maar het is te laat. Waaraan het heeft gelegen weet ik niet.. het fout en fel afgestelde spotje, mijn inschattingsvermogen of precisietalent. Maar de spot scheen recht op een niet nader te noemen onderdeel van een vrouwelijk lichaam. Na 5 minuten dropen we af. Dit keer niet van het zweet, maar van de tranen die over onze wangen rolden van het lachen. Wij bieden bij deze het stel dat zich in dezelfde ruimte bevond onze oprechte excuses aan. Wat genant!
Inmiddels zijn we een illusie en een sensatie rijker: de hotstone is de ophef niet waard (mijn opmerking 8 minuten na aanvang: ‘O, is dit al met die steen?’ Doel gemist zeg ik dan) en een Hamam-behandeling is hemels!
Conclusie van onze Sauna Quest tot dusver, met op volgorde van favoriet: 
Spa Sereen maakt waar wat ze uitdragen. Sereen en ‘Zo puur, zo aangenaam’.
De Veluwse Bron is massaal maar beschikt over een magnifieke saunatuin.
 
 
 

Marjolijn Langens
Lectori Salutem Teksten
 
Sponsoren